2015. május 17., vasárnap

Május 18.

10 tény Új-Kaledóniáról

Új-Kaledónia Franciaország egyetlen különleges jogállású közigazgatási egysége (1999 óta), a többi Európán kívüli területe besorolható vagy a tengerentúli terület (TOM – territoire d’outre-mer), vagy a tengerentúli megye (DOM – département d’outre-mer) kategóriájába.


Bár Franciaország része, eltérő a pénzneme: ún. csendes-óceáni valutaközösségi frankot (franc pacifique) használnak Francia Polinéziával, valamint Wallis és Futunával együtt, mely az euróhoz kötött, így azt érdemes magunkkal hozni, mert nincs átváltási költség. 1 € = 120 frank.


Új-Kaledóniában 28 helyi nyelv van, melyeknek beszélői nem feltétlenül értik egymást, így a francia közvetítő szerepet tölt be. A franciát egyébként egészen fiatal korukban tanulni kezdik a törzsi keretek között élők is, így elvileg nem lehet probléma a velük való kommunikáció, külföldiként azonban nagyon fülelni kell, mivel akcentussal és – a félénkségükből kifolyólag – eléggé halkan beszélnek.


Megfigyelésem szerint szigorúbban nevelik az itteni szülők a gyermekeiket – bár ez elmondható valamennyi franciáról. Gyakran egy szúrós nézés is elegendő ahhoz, hogy a gyerek viseledése megváltozzon, bár a kisebb testi fenyítésektől sem zárkóznak el.


Csak összehasonlításképp: Új-Kaledóniában a kisiskolások tegezik a tanítójukat. Nizzában - amennyiben nem közeli ismerősökről van szó - az egyetemisták magázzák egymást.


Olyan magas páratartalom uralkodik, hogy sokkal hosszabb a kiteregetett ruha száradási ideje (érdemes közvetlen napfénynek kitenni), és az asztalon felejtett pezsgőtabletta kb. 10 perc után enyhén pezsegni kezd.

Megfigyelhető Japán kulturális és gazdasági jelenléte Új-Kaledóniában: az itteniek az angol után második idegen nyelvként a spanyol mellett a japánt választhatják, és legalább annyi Suzukit látok az utakon, mint Magyarországon, továbbá elég sok a japán turista és sushi étterem.


Bár teljes mértékben egyezik az itteni francia az anyaországban beszélt változattal, azonban létezik néhány, szinte kivétel nélkül baráti hangvételű szó ill. kifejezés, melyet az itteniek használnak, pl. „tata” (au revoir), „c’est choc” (c’est très bien), "c'est nickel" (c'est parfait)...

Az Új-Kaledóniában élő növények 76%-a endemikus, azaz a Földön sehol máshol nem található meg.



Új-Kaledóniában található a világ legnagyobb kiterjedésű lagúnája, mely a Világörökség részét képezi.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése